UsII-56/23 od 4. svibnja 2023.

KLASA: 23/115
UsII-56/23 od 4. svibnja 2023.
Pravo na žalbu- Pravni interes- Nije ponuditelj- Prethodno savjetovanje- Članak 401. ZJN 2016
 
U provedenom postupku neprijeporno je utvrđeno da tužitelj nije podnio ponudu u predmetnom otvorenom postupku javne nabave.
Pozivanje tužitelja na njegovo sudjelovanje tijekom postupka prethodnog savjetovanja koje je proveo naručitelj ne predstavlja sudjelovanje u konkretnom postupku javne nabave. Naime, odredbom članka 85. Zakona o javnoj nabavi propisani su oblici postupka javne nabave u smislu odredbi tog Zakona te je odredbom članka 87. stavka 1. ovog Zakona propisano da između ostalih, otvoreni postupak javne nabave započinje od dana slanja poziva na nadmetanje. Poziv na nadmetanje javni naručitelj dužan je objaviti (članak 88. Zakona o javnoj nabavi), a u otvorenom postupku svaki zainteresirani gospodarski subjekt može dostaviti ponudu u roku za dostavu ponuda. Prema odredbi članka 198. Zakona o javnoj nabavi u okviru prethodne analize tržišta, javni naručitelj obvezan je opis predmeta nabave, tehničke specifikacije, kriterije za kvalitativni odabir gospodarskog subjekta, kriterije za odabir ponude i posebne uvjete za izvršenje ugovora staviti na prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima. Prethodno savjetovanje prema izričitoj zakonskoj odredbi provodi se prije pokretanja postupka javne nabave.
Zakon o javnoj nabavi u cijelosti je usklađen s mjerodavnom regulativom Europske unije, a iz navedenih zakonskih odredbi proizlazi da postupak javne nabave započinje objavom poziva na nadmetanje te da postupak prethodnog savjetovanja prethodi pokretanju postupka javne nabave.
Budući da tužitelj žalbenim navodima niti ne osporava utvrđenje prema kojem nije sudjelovao u otvorenom postupku javne nabave, broj objave: 2022/S OF5 0044449, već samo u postupku prethodnog savjetovanja, to je pravilno i na zakonu osnovano tuženik odbacio žalbu koju je tužitelj izjavio protiv odluke naručitelja o odabiru u predmetnom postupku javne nabave.

Poveznica na Rješenje 

Poveznica na Presudu