Mreža prvostupanjskih revizijskih tijela u javnoj nabavi

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u suradnji s Europskom komisijom, DG GROW po drugi puta je organizirala sastanak Mreže prvostupanjskih revizijskih tijela u javnoj nabavi. Sastanak se održao 22. travnja 2024. godine u Kongresnom centru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Sastanku su uz članice Mreže kao promatrači sudjelovali i predstavnici revizijskih tijela Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makednije i Srbije. 


Na sastanku su izloženi najvažniji zaključci Tematskog izvješća Europskog revizorskog suda 28/2023: Javna nabav u EU.

Jedna od tema sastanka je bila i daljnji razvoj te buduća uloga i aktivnosti Mreže prvostupanjskih tijela u javnoj nabavi u okviru koje su raspravljeni prijedlozi i mišljenja pojedinih država članica. 


Raspravljalo se i o problematici izuzetno niskih ponuda te su predstavljeni primjeri iz Hrvatske i Češke. Predstavnici Portugala izložili su pitanje pravnog položaja isključenih ponuditelja u postupcima javne nabave u sustavu javne nabave Portugala, a na koju temu se također razvila rasprava tijekom koje su iznesena različita stajališta pojedinih država članica. 

Tijekom sastanka predstavljeni su i revizijski sustavi Albanije i Francuske.  


Predstavnici Europske komisije izvijestili su o novim presudama Suda Europske unije koje se odnose na javnu nabavu. Ujedno je prezentiran i pregled postupaka koji su u tijeku pred istim sudom.