Mreža prvostupanjskih revizijskih tijela

Deseti sastanak Mreže prvostupanjskih revizijskih tijela u javnoj nabavi održan je 4. svibnja 2022. godine u Briselu, na način da je dio predstavnika revizijskih tijela sudjelovao putem video linka.

Predsjednica Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Maja Kuhar, zajedno sa zamjenikom predsjednice, Anđelkom Rukeljom, sudjelovala je u radu skupa.

Europska komisija, DG GROW E je predstavila pokazatelje učinkovitosti pravnih lijekova za 2020. godinu i rezultate upitnika o sustavima pravne zaštite u zemljama članicama.

Razmijenila su se mišljenja o primjeni članka 25. Direktive 2014/24 – ponuditelji iz zemalja koje nisu potpisnice GPA sporazuma (Sporazum o javnoj nabavi) i drugih međunarodnih instrumenata.

Također, razmijenila su se mišljenja vezano za kršenje Uredbe Vijeća (EU) br. 2022/576 o izmjeni Uredbe (EU) br. 833/2014 o restriktivnim mjerama s obzirom na djelovanje Rusije.

Detaljnije je predstavljen nacionalni revizijski sustav Belgije.

Europska komisija je predstavila i recentnu praksu Suda pravde, kao i slučajeve koji su u tijeku u vezi s postupcima javne nabave.