Posjet delegacije iz Republike Kosovo

Delegacija Tijela za reviziju javne nabave, prvostupanjskog revizijskog tijela u javnoj nabavi, Komisije za regulativu javne nabave i Agencije za središnju javnu nabavu  Republike Kosovo bila je dana 6. prosinca 2023. godine u studijskom posjetu u Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave u sklopu višednevnog posjeta institucijama u sustavu javne nabave Republike Hrvatske.

Studijski posjet je organiziran u okviru projekta "Technical Assistance to Support the Implementation of Public Finance Management Reforms in Kosovo", a koji projekt financira Europska unija.

Tijekom posjeta kolegama iz Republike Kosovo je prezentiran sustav pravne zaštite u javnoj nabavi u Republici Hrvatskoj uz ključne statističke pokazatelje. Također je predstavljeno unutarnje ustrojstvo Državne komisije te su prezentirani poslovni procesi Državne komisije koji iz godine u godinu doprinose kvaliteti i brzini donošenja odluka Državne komisije kao i napori koje Državna komisija poduzima kako bi ujednačila svoju pravnu praksu te izvijestila zainteresiranu javnost o ključnim odlukama Državne komisije kao i presudama Visokog upravnog suda Republike Hrvatske i Suda Europske unije.

Kolege iz Republike Kosovo pokazale su veliki interes te se raspravljalo i o glavnim prednostima i izazovima hrvatskog sustava pravne zaštite te trenutnim izazovima u primjeni Zakona o javnoj nabavi kao i primjerima dobre prakse.