Studijski posjet Nacionalnog vijeća za rješavanje žalbi iz Rumunjske

Delegacija Nacionalnog vijeća za rješavanje žalbi, prvostupanjskog revizijskog tijela u javnoj nabavi i Nacionalnog ureda za središnju javnu nabavu iz Rumunjske boravila je u petodnevnom studijskom posjetu u Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.

Tijekom posjeta kolegama iz Rumunjske je prezentiran sustav javne nabave u Republici Hrvatskoj i sustav pravne zaštite u javnoj nabavi, pri čemu je istaknuta e-žalba kao primjer dobre prakse digitalizacije žalbenog postupka u Europskoj uniji. Također je predstavljen Elektronički oglasnik javne nabave Republike Hrvatske, a kolege su upoznate s razvojem digitalne javne nabave u Republici Hrvatskoj te zadnjim rezultatima Republike Hrvatske, koje je Europska komisija u rujnu 2019. godine objavila u Single Market Scorebord 2019, gdje je Republika Hrvatska u području javne nabave po prvi puta od ulaska u Europsku uniju označena kao „zelena“.

Održani su sastanci i radionice s predstavnicima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu tijekom kojih se govorilo o razvoju sustava javne nabave u Republici Hrvatskoj, a prezentirana je i najbolja praksa Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu.

Kao i tijekom sastanaka i suradnje s drugim komparativnim tijelima i ovaj put se pokazalo da je razmjena znanja, iskustva i dobrih praksi važan element rada revizijskih tijela za njihov daljnji stručni razvoj.