UsII-309/21 od 4. studenog 2021.

KLASA: 21/752
UsII-309/21 od 4. studenog 2021.

Prijedlog za povrat u prijašnje stanje  - Očitovanje na naručiteljev odgovor na žalbu – Članak 82. ZUP-a
 
Rješenjem tuženika odbijen je prijedlog tužitelja za povrat u prijašnje stanje kao neosnovan. Pri tom se tuženik pozvao na odredbu članka 82. stavka 1. Zakona o općem upravnom postupku (Narodne novine, broj 47/09.) i ocijenio da tužitelj nije propustio obaviti neku radnju u postupku, a njegovo očitovanje na naručiteljev odgovor na žalbu nije moglo imati utjecaja na drugačiju odluku u predmetnoj upravnoj stvari.
U konkretnom slučaju tužitelj je podnio prijedlog za povrat u prijašnje stanje kako bi se očitovao na naručiteljev odgovor na žalbu kojom je tužitelj pobijao odluku o odabiru kojom je naručitelj kao ekonomski najpovoljniju ponudu u postupku javne nabave broj objave: 2021/S OF5-0023750, odabrao ponudu ponuditelja Vodoskok d.o.o. Zagreb. Tužitelj je prijedlog podnio jer je zaključkom tuženika od 17. kolovoza 2021., pozvan da dostavi očitovanje na naručiteljev odgovor na žalbu, a prije isteka roka za dostavu traženog očitovanja tuženik je donio rješenje od 24. kolovoza 2021. kojim je odbacio žalbu tužitelja zbog nedostatka pravnog interesa. Tužitelj neosnovano u ovom upravnom sporu pobija pravilnost i zakonitost rješenja tuženika. Naime, kao što je pravilno ocijenio tuženik, u konkretnom slučaju tužitelj nije propustio nikakav rok za obavljanje radnje u upravnom postupku. Ocjena tuženika prema kojoj tužitelj nema pravnog interesa za podnošenje žalbe protiv odluke o odabiru donesena je po službenoj dužnosti, na temelju činjenica i dokaza predmetnog postupka javne nabave i na ovu ocjenu nije niti može biti od utjecaja očitovanje tužitelja na odgovor na žalbu kojeg je u žalbenom postupku dostavio naručitelj.
Tužitelj također neosnovano smatra da je iz razloga što Zakon o općem upravnom postupku ne propisuje način postupanja stranke u slučaju prijevremenog postupanja upravnog tijela, u konkretnom slučaju valjalo analogno primijeniti odredbu članka 82. Zakona o općem upravnom postupku. Navedeno iz razloga što zakonitost rješenja kojim je odbačena žalba tužitelja zbog nedostatka pravnog interesa tužitelj ima mogućnost osporavati pokretanjem upravnog spora pred ovim Sudom. Navedenu zakonsku mogućnost je tužitelj i iskoristio pokretanjem upravnog spora koji se pred ovim Sudom vodi pod brojem Usll-313/21.
 
Poveznica na Rješenje

Poveznica na Presudu