UsII-344/21 od 21. prosinca 2021.

KLASA: 21/901
UsII-344/21 od 21. prosinca 2021.

Povrat u prijašnje stanje – Članak 82. ZUP-a

Zaključkom tuženika tužitelj je pozvan da dostavi dokumentaciju, na koju se poziva u žalbi, u ovjerenom prijevodu na hrvatski jezik. Dostava zaključka izvršena je putem EOJN RH. Tužitelj sam navodi da je 1. listopada 2021. elektroničkim putem zaprimio obavijest tuženika o dostavi dokumenta (zaključka od istoga datuma). Okolnost što tužitelj dokument nije preuzeo, ne može se smatrati neurednom dostavom, niti opravdanim razlogom za povrat u prijašnje stanje.
Na temelju odredbe članka 405. ZJN 2016, donesen je Pravilnik, koji propisuje oblik i način dostave žalbe elektroničkim sredstvima komunikacije, način povezivanja informacijskih sustava Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave te druga bitna pitanja u vezi s elektroničkom žalbom. Odredbom članak 3. Pravilnika propisano je da je dostava Državnoj komisiji, odnosno stranci žalbenog postupka obavljena na dan kada je žalba zaprimljena na poslužitelju EOJN RH (stavak 4.), da sustav e-Žalba bez odgode šalje obavijest o zaprimljenoj žalbi strankama žalbenog postupka u njihov siguran elektronički pretinac na poslužitelju EOJN RH te na njihovu adresu elektroničke pošte (stavak 5.), obavijest iz stavka 5. ovoga članka sadrži podatke o internetskoj adresi na kojoj je dostupna žalba, datum i vrijeme zaprimanja Žalbe te upozorenje da je danom zaprimanja žalbe na poslužitelju EOJN RH dostava obavljena (stavak 6.) te da se odredbe ovoga članka na odgovarajući način primjenjuju i na druge podneske stranaka tijekom žalbenog postupka te zaključke Državne komisije (stavak 9.).
Slijedom navedenog, pravilno je, konkretnom slučaju, dostava zaključka od 1. listopada 2021. izvršena putem EOJN RH, sukladno odredbama ZJN 2016 i Pravilnika te nisu ispunjeni uvjeti iz odredbe članka 82. ZUP-a.


Poveznica na Rješenje
Poveznica na Presudu