UsII-192/23 od 22. studenog 2023.

KLASA: 23/353
UsII-192/23 od 22. studenog 2023.
Trošak- Žalba na dokumentaciju o nabavi- Uspjeh sa žalbenim zahtjevom- Članak 431. ZJN 2016

Na sadržaj dokumentacije o nabavi žalbu su izjavili tužitelj, HP - Hrvatska pošta d.d. Zagreb i InfoDom d.o.o. Zagreb. Iz osporenog rješenja tuženika proizlazi da je tuženik žalbu tužitelja ocijenio djelomično osnovanom, dok je žalbe navedenih žalitelja ocijenio osnovanim. Naime, tuženik je u obrazloženju rješenja obrazložio da su navedeni žalitelji žalbenim zahtjevom tražili poništenje odredbi dokumentacije o nabavi zahvaćene nezakonitošću, zbog čega je tuženik točkom 2. izreke osporavanog rješenja poništio odredbe dokumentacije zahvaćene nezakonitošću. Slijedom navedenog tuženik je ocijenio osnovanim i njihove zahtjeve za naknadu troškova žalbenog postupka (članak 431. stavak 3. ZJN 2016) smatrajući da imaju pravo na naknadu opravdanog troška koji se sastoji od uplaćene naknade za pokretanje žalbenog postupka.
S druge strane, tuženik je obrazložio da žalbeni zahtjev tužitelja nije bio istovjetan žalbenim zahtjevima navedena dva žalitelja, budući da je tužitelj žalbenim zahtjevom tražio poništenje točno određenih točaka dokumentacije o nabavi, dok je tuženik poništio samo nezakonite odredbe dokumentacije o nabavi, a odbio žalbeni zahtjev tužitelja u preostalom dijelu kako je to i naveo u točki 2. osporavanog rješenja.
S obzirom na takvo stanje stvari, osnovano tuženik smatra kako tužitelj, za razliku od druga dva žalitelja, nije u cijelosti uspio sa žalbenim zahtjevom pa je za odluku o naknadi tužiteljevih troškova žalbenog postupka, suprotno njegovim navodima, mjerodavna odredba članka 431. stavka 5. ZJN 2016.
Stoga, kako je žalba tužitelja djelomično osnovana to je tuženik pravilno odlučio da se troškovi žalbenog postupka podijele na jednake dijelove, slijedom čega tužitelju pripada pravo na trošak žalbenog postupka u iznos od 21.134,73 eura, dok se u preostalom dijelu u iznosu od 21.134,73 eura, zahtjev odbija jer se u tom dijelu ne radi o opravdanom trošku.


Poveznica na Rješenje 

Poveznica na Presudu