UsII-45/22 od 3. ožujka 2022.

KLASA: 21/271

UsII-45/22 od 3. ožujka 2022.

Presuda (u izvršenju rješenja Vrhovnog suda RH kojim je ukinuta presuda VUS-a) – Članak 434. stavak 4. ZJN 2016)
 
U konkretnom slučaju se ne radi o odlučivanju o žalbi u meritumu, već o procesnoj odluci. Stoga tumačenje Vrhovnog suda Republike Hrvatske da se u konkretnom slučaju nije mogla primijeniti odredba članka 58. stavka 1. Zakona o upravnim sporovima te predmet vratiti na ponovni postupak, s obzirom na prirodu stvari, dovodi u pitanje samu nadležnost i ulogu tuženika.
U situaciji kada DKOM donese procesno rješenje protiv kojeg je moguće pokrenuti upravni spor i kada je predmet upravnog spora samo procesno rješenje, nema temelja za odlučivanje o žalbi tužitelja sukladno odredbi članka 434. stavak 4. Zakona o javnoj nabavi, budući da je predmet tog upravnog spora samo rješenje kojim je žalba odbačena temeljem odredbe članka 425. stavak 1. točka 2. ZJN. Suprotnim tumačenjem bi se teoretski moglo dogoditi da tuženik ne vrši svoju zakonom propisanu ulogu, odnosno da kao samostalno i neovisno državno tijelo rješava o žalbama, između ostalog, u vezi s postupcima javne nabave.
Slijedom navedenog, Sud je, osiguravajući sudsku zaštitu prava i pravnih interesa stranaka u predmetnom upravnom sporu, ocijenio rješenje tuženika nezakonitim te je na temelju odredbe članka 58. stavka 1. ZUS-a odlučio kao u izreci presude.


Poveznica na Rješenje

Poveznica na Presudu