UsII-152/23 od 9. studenog 2023.

KLASA: 23/365
UsII-152/23 od 9. studenog 2023.
Trošak- Odluka o odabiru- Žalbeni zahtjev- Uspjeh u žalbenom postupku- Članak 431. ZJN 2016
 
S obzirom da je tuženik povodom žalbe tužitelja poništio Odluku o odabiru jer je utvrdio da je došlo do povrede odredbi članka 254. stavka 1. točke 1. ZJN 2016 i točke 19.1. dokumentacije o nadmetanju, time je po ocjeni ovog Suda, žalitelj uspio sa žalbom u cijelosti, slijedom čega mu pripada i pravo na naknadu troškova žalbenog postupka u cijelosti.
Valja istaknuti da je sukladno odredbi članka 311. ZJN 2016 javni naručitelj obvezan završiti postupak javne nabave, a postupak javne nabave završava se izvršnošću odluke o odabiru ili poništenju. Prema tome, žalbeni prijedlog tužitelja da se donese nova odluke o odabiru ni na koji način ne utječe na činjenicu da je javni naručitelj dužan, nakon poništenja odluke o odabiru, na neki od propisanih načina okončati postupak predmetne javne nabave. Dakle, o prijedlogu za donošenje nove odluke o odabiru tuženik nije ni mogao odlučivati.
Slijedom navedenoga, a imajući na umu ovlasti tuženika u žalbenom postupku, među kojima su i odbijanje i odbacivanje žalbe (u cijelosti ili djelomično), koje tuženik nije iskoristio, već je (samo) poništio odluku o odabiru, Sud smatra da okolnosti konkretnog slučaja opravdavaju zaključak da je tužitelj uspio u žalbenom postupku u cijelosti, a ne djelomično.


Poveznica na Rješenje

Poveznica na Presudu