UsII-153/23 od 8. studenog 2023.

KLASA: 23/366
UsII-153/23 od 8. studenog 2023.
Trošak- Odluka o odabiru- Žalbeni zahtjev- Uspjeh u žalbenom postupku- Članak 431. ZJN 2016

Stav tuženika da je žalitelj samo djelomično uspio sa žalbom budući da da sa žalbenim zahtjevom predlaže, uz poništenje odluke i da se donese nova odluka o izboru ekonomski najpovoljnije ponude (…)“. je pogrešan.
Imajući u vidu zakonsku odredbu članka 431. stavak 2. ZJN 2016, kao i činjenicu da je tužitelj žalbom tražio poništenje rješenja zbog povrede članka 254. stavak 1. točka 2. ZJN kao i članka 19.1. Dokumentacije o nabavi te da je tuženik poništio pobijanu Odluku i utvrdio da je došlo do povrede navedenih odredbi jer „(…) konačnu ocjenu o tome da li na strani žalitelja postoje osnove za isključenje naručitelj može donijeti tek nakon što žalitelju pruži mogućnost primjene mjere samokorigiranja (...)“ to je, po ocjeni ovog Suda, suprotno mišljenju tuženika, žalitelj uspio sa žalbom u cijelosti te mu, posljedično, pripada i pravo na naknadu troškova žalbenog postupka u cijelosti.
Ovo stoga što je sukladno članku 311. ZJN-a Javni naručitelj obvezan završiti postupak javne nabave, a postupak javne nabave završava izvršnošću odluke o odabiru ili poništenju. Prema tome žalbeni prijedlog tužitelja da se naredi donošenje nove odluke o odabiru ni na koji način ne utječe na činjenicu da je javni naručitelj dužan, nakon poništenja Odluke o odabiru, na neki od propisanih načina okončati postupak predmetne javne nabave. Dakle, o prijedlogu za donošenje nove odluke o odabiru tuženik nije ni mogao odlučivati.
Prema tome, neovisno što je žalitelj u žalbi uz prijedlog da se poništi pobijana odluka predložio i da se naručitelju naloži donošenje nove odluke o odabiru, potonje ne utječe na činjenicu da se uspjeh u žalbenom postupku, u konkretnom slučaju, trebao cijeniti s obzirom na osnovanost žalbenog zahtjeva za poništenje Odluke o odabiru, a ne s obzirom na pojedine žalbene navoda i prijedloge žalitelja o kojima tuženik u žalbenom postupku niti ne može odlučivati.
Stoga, kako je žalitelj/tužitelj uspio sa svojom žalbom te je poništena pobijana Odluka o odabiru, to ima pravo na cjelokupan trošak žalbenog postupka.


Poveznica na Rješenje

Poveznica na Presudu