UsII-251/21 od 9. rujna 2021.

KLASA: 21/415

UsII-251/21 od 9. rujna 2021.

Pravomoćna odluka donesena u upravnom sporu u istoj stvari – Članak 30. stavak 1. točka 5. ZUS-a

Protiv osporenog rješenja pred ovim Sudom vodio se upravni spor pod poslovnim brojem Usll-223/21 povodom tužbe tužitelja Toma trgovina d.o.o. Jastrebarsko. U navedenom upravnom sporu tužitelj je sudjelovao u svojstvu zainteresirane osobe. Postupajući u svemu sukladno odredbama Zakona o upravnim sporovima i u roku koji je propisan odredbom članka 434. stavka 3. Zakona o javnoj nabavi ovaj Sud je presudom broj Usll-223/21 od 15. srpnja 2021. odbio tužbeni zahtjev i potvrdio pravilnost i zakonitost osporenog rješenja tuženika. Iz navedenog proizlazi da je u upravnom sporu dovršenom presudom ovog Suda, broj Usil-223/21 od 15. srpnja 2021., tužitelj sudjelovao u svojstvu stranke (članak 16. Zakona o upravnim sporovima), a presudom ovog Suda od 15. srpnja 2021., ocijenjeni su razlozi koje je tužitelj u tom postupku iznosio.

U konkretnom je slučaju tužitelj pokrenuo upravni spor radi ocjene zakonitosti odluke tuženika koja je bila predmetom ocjene u upravnom sporu koji je vođen pred ovim Sudom pod poslovnim brojem Usll-223/21. Također, radi se o sporu između istih stranaka, pri čemu okolnost što je tužitelj u ranije vođenom upravnom sporu sudjelovao u svojstvu zainteresirane osobe nije okolnost zbog koje bi prava i pravni interesi tužitelja bili, odnosno mogli biti povrijeđeni.

Kao što je naprijed navedeno, zainteresirana osoba je stranka upravnog spora, a u pravomoćno dovršenom upravnom sporu vezano za ocjenu zakonitosti iste odluke tuženika tužitelj je sudjelovao te mu je omogućeno da iznese sve razloge i okolnosti zbog kojih je odluku tuženika smatrao nezakonitom. Odredbom članka 30. stavka 1. točke 5. Zakona o upravnim sporovima propisano je da će sud rješenjem odbaciti tužbu jer ne postoje pretpostavke za vođenje spora ako utvrdi da već postoji pravomoćna odluka donesena u upravnom sporu u istoj stvari. Budući da postoji subjektivni i objektivni identitet spora u kojem je već donesena pravomoćna presuda, na temelju odredbe članka 30. stavka 1. točka 5. Zakona o upravnim sporovima, odlučeno je kao u izreci.


Poveznica na Rješenje 

Poveznica na Presudu