UsII-127/22 od 29. lipnja 2022.

KLASA: 22/192

UsII-127/22 od 29. lipnja 2022.
 
Nepravodobnost žalbe – Modul „Očitovanje treće strane“
 
Tuženik je osporenim rješenjem odbacio žalbu tužitelja kao nepravodobnu pozivajući se na odredbu članka 405. ZJN.
Sud se poziva na čl. 405. ZJN kojim je propisan način izjavljivanja žalbe te na čl. 72. ZJN prema kojem su korisnici obvezni upotrebljavati EOJN RH u skladu s odredbama ovoga Zakona, podzakonskih propisa donesenih na temelju ovoga Zakona te uvjetima poslovanja i uputama za korištenje te su isključivo odgovorni za istinitost unesenih podataka.
Pravilnikom o elektroničkoj žalbi u javnoj nabavi (NN, 101/2017.) propisuje se oblik i način dostave žalbe elektroničkim sredstvima komunikacije, način povezivanja informacijskih sustava Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave i EOJN RH te druga bitna pitanja u vezi s elektroničkom žalbom. EOJN RH smatra se poslužiteljem za potrebe sustava e-žalbe.
U žalbenim postupcima pred DKOM-om žalba se može dostaviti elektroničkim sredstvima komunikacije putem e-žalbe (čl. 3. st. 1.). Smatra se da je dostava DKOM-u, odnosno stranci žalbenog postupka obavljena na dan kad je žalba zaprimljena na poslužitelju EOJN RH (čl. 3. st. 4.). Sustav e-žalba bez odgode šalje obavijest o zaprimljenoj žalbi strankama žalbenog postupka u njihov siguran elektronički pretinac na poslužitelj EOJN RH te na njihovu adresu elektroničke pošte (čl. 3. st. 5.).
Uvidom u spis predmeta dostavljen uz odgovor na tužbu kao i u obrazloženje osporenog rješenja proizlazi da žalba tužitelja nije dostavljena putem e-žalba/modula "žalba" te stoga ista nije automatski proslijeđena naručitelju već je ista dostavljena putem modula "Očitovanje treće strane". To što je tužitelj dostavio žalbu putem modula "Očitovanje treće strane" umjesto modula "žalba" imalo je za posljedicu nedostavljanje žalbe naručitelju, a što je protivno odredbi članka 405. stavka 3. ZJN. Radi toga je pravilno postupio tuženik kada je sukladno članku 405. stavku 5. ZJN žalbu tužitelja odbacio kao nepravodobnu. Tužitelj u tužbi osim tvrdnji da je žalba pravodobna nije dostavio nikakav dokaz iz kojeg bi proizlazilo da je žalbu dostavio sukladno odredbi članka 405. ZJN i Pravilnika o elektroničkoj žalbi u javnoj nabavi.


Poveznica na Rješenje

Poveznica na Presudu