UsII-210/22 od 14. prosinca 2022.

KLASA: 22/721 

UsII-210/22 od 14. prosinca 2022.
 
Neurednost – Nedovoljan iznos naknade – Članak 430. ZJN 2016
 
Sud nalazi da tuženik osporenim rješenjem nije povrijedio zakon na štetu tužitelja, time što je odbacio žalbu tužitelja kao neurednu. Tuženik je prije nego što se upustio u meritorno odlučivanje o žalbi, ocijenio da tužitelj uz žalbu nije dostavio dokaz o izvršenoj uplati naknade za pokretanje žalbenog postupka u propisanom iznosu.
 
U konkretnom slučaju otvoreni postupak javne nabave pokrenut je 13.05.2022. slanjem poziva za nadmetanje, dakle prije stupanja na snagu ZID ZJN pa osnovano tuženik navodi da je tužitelj visinu naknade za pokretanje žalbenog postupka trebao platiti u iznosu od 25.000,00 kn kako je to i bilo propisanom odredbom članka 430. stavka 1. točke 3. ZJN 2016, koja je bila na snazi u vrijeme započinjanja otvorenog postupka javne nabave.
 
Tužitelj i u tužbi navodi da je naknadu za žalbeni postupak platio u manjem iznosu rukovodeći se odredbom stavka 2. članka 24. ZID ZJN. Iz navedene odredbe, suprotno navodima tužitelja, jasno proizlazi da se samo odredbe članka 11.- izjavljivanje žalbe, članak 14.-postupanje naručitelja u vezi sa žalbom na dokumentaciju o nabavi i članak 15.- postupanje s neurednom žalbom, primjenjuju na sve žalbene postupke pokrenute nakon stupanja na snagu ZID ZJN, dakle bez obzira na to kada je postupak javne nabave pokrenut. Dakle, odredba članka 18. ZID ZJN - naknada za pokretanje žalbenog postupka- nije obuhvaćena navedenom odredbom pa je neosnovano pozivanje tužitelja na navedenu odredbu i pravo na uplatu nižeg iznos naknade za vođenje žalbenog postupka. S obzirom da žalba tužitelja nije uredna jer na strani tužitelja nisu ispunjene procesne pretpostavke za izjavljivanje žalbe, to je tuženik žalbu osnovano odbacio, bez upuštanja u osnovanost žalbenih navoda.


Poveznica na Rješenje

Poveznica na Presudu