C-332/20 od 1. kolovoza 2022.

C-332/20 od 1. kolovoza 2022.

Roma Multiservizi SpA, Rekeep SpA protiv Roma Capitale, Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato

Zahtjev za prethodnu odluku – Ugovori o javnoj nabavi – Ugovori o koncesiji – Osnivanje društva s mješovitim kapitalom – Dodjela tom društvu upravljanja ,integriranom obrazovnom uslugom’ – Odabir privatnog partnera u postupku javne nabave – Direktiva 2014/23/EU – Članak 38. – Direktiva 2014/24/EU – Članak 58.– Primjenjivost – Kriteriji in house – Zahtjev da privatni partner u kapitalu društva s mješovitim kapitalom ima najmanji udio – Neizravni udio javnog naručitelja u kapitalu privatnog partnera – Kriteriji odabira

1. Članak 58. Direktive 2014/24/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 26. veljače 2014. o javnoj nabavi i o stavljanju izvan snage Direktive 2004/18/EZ, kako je izmijenjena Delegiranom uredbom Komisije (EU) 2017/2365 od 18. prosinca 2017., treba tumačiti na način da javni naručitelj može isključiti gospodarski subjekt iz postupka čiji je cilj, s jedne strane, osnovati društvo s mješovitim kapitalom i, s druge strane, dodijeliti tom društvu ugovor o javnoj nabavi usluga kada to isključenje opravdava činjenica da bi se zbog neizravnog udjela tog javnog naručitelja u kapitalu tog gospodarskog subjekta zapravo prekoračio najveći udio navedenog javnog naručitelja u kapitalu tog društva, koji je utvrđen u dokumentaciji za nadmetanje, ako javni naručitelj o kojem je riječ za svojeg partnera odabere navedeni gospodarski subjekt, pod uvjetom da takvo prekoračenje dovede do povećanja ekonomskog rizika koji snosi taj javni naručitelj.

2. Članak 38. Direktive 2014/23/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 26. veljače 2014. o dodjeli ugovorâ o koncesiji, kako je izmijenjena Delegiranom uredbom Komisije (EU) 2017/2366 od 18. prosinca 2017., treba tumačiti na način da javni naručitelj može isključiti gospodarski subjekt iz postupka čiji je cilj, s jedne strane, osnovati društvo s mješovitim kapitalom i, s druge strane, dodijeliti tom društvu koncesiju usluga kada to isključenje opravdava činjenica da bi se zbog neizravnog udjela tog javnog naručitelja u kapitalu tog gospodarskog subjekta zapravo prekoračio najveći udio navedenog javnog naručitelja u kapitalu tog društva, koji je utvrđen u dokumentaciji za nadmetanje, ako javni naručitelj o kojem je riječ za svojeg partnera odabere navedeni gospodarski subjekt, pod uvjetom da takvo prekoračenje dovede do povećanja ekonomskog rizika koji snosi taj javni naručitelj.

Poveznica na Presudu