UsII-37/24 od 9. travnja 2024.

KLASA: 23/550
UsII-37/24 od 9. travnja 2024.
Oslanjanje na sposobnost drugih subjekata- Dodatni zahtjevi u troškovniku u odnosu na predmet nabave- Izjava proizvođača- Samostalno izvršavanje ugovora- Članak 273. ZJN 2016
 
Tužitelj tvrdi da Odabrani ponuditelj nije dokazao samostalno izvršavanje predmeta nabave, već tvrdi da se oslanja na tvrtku Abbot GmbH, a što nije naveo u obveznim prilozima svoje ponude.
U vezi s ovim prigovorom valja imati na umu odredbu članka 273. ZJN-a prema kojoj se institut oslanjanja na sposobnost drugog gospodarskog subjekta primjenjuje se u svrhu dokazivanja tehničke i stručne ili ekonomske i financijske sposobnosti, a ne u odnosu na predmet nabave.
U konkretnom slučaju izjave koje je dala tvrtka Abbot GmbH, koja je u troškovniku za grupu 8. Odabranog ponuditelja navedena kao proizvođač testova, propisane su kao Dodatni zahtjevi u troškovniku u odnosu na predmet nabave.
 
Obzirom na to da ove izjave nisu propisane u svrhu dokazivanja tehničke i stručne sposobnosti ili ekonomske i financijske sposobnosti ponuditelja, pravilno su prihvaćene kao dodatno jamstvo ispunjenja ugovora. Samostalno izvršenje predmeta nabave od strane Odabranog ponuditelja jasno proizlazi iz njegovog ESPD obrasca, od 22. svibnja 2023. u kojoj je potvrdio ispunjenje svih dodatnih zahtjeva koji su u troškovniku za grupu 8. navedeni pod točkama 1.-23, kao i jamstva za ozbiljnost ponude.

Poveznica na Rješenje

Poveznica na Presudu