UsII-83/24 od 28. svibnja 2024.

KLASA: 24/44
UsII-83/24 od 28. svibnja 2024.
Nekažnjavanje - Republika Malta - e-Certis- ECRIS- Članak 251., 265. i 269. ZJN 2016


Sustav e-Certis za Republiku Maltu propisuje da se nepostojanje osnova za isključenje iz članka 251. stavka 1. točka 2. ZJN-a dokazuje ESPD obrascem što tužitelj svojim tužbenim navodima niti ne dovodi u sumnju pa je sukladno navedenom naručitelj bio obvezan prihvatiti dokaz koji je naveden u e-Certisu za dokazivanje o nepostojanju pravomoćne osuđujuće presude za kaznena djela koja prema nacionalnim propisima Republike Malte obuhvaćaju razloge za isključenje iz članka 57. stavka 1. točaka od a) do f) Direktive 2014/24/EU te nije ovlašten zahtijevati druge vrste dokaza od onih koji su obuhvaćeni e-Certis sustavom.
Tvrdnja tužitelja da se u Republici Malti izdaje dokaz iz članka 265. stavka 1. točka 1 ZJN-a nije relevantna za rješenje ove upravne stvari budući je naručitelj dužan zahtijevati prvenstveno onaj dokaz koji je naveden u e-Certisu, a to je za Republiku Maltu kao članicu Europske unije kao dokaz kojim se dokazuje nepostojanje osnova za isključenje povezanih s kaznenim presudama ESPD obrazac kojeg je naručitelj sukladno odredbi članka 269. stavka 2. ZJN-a bio obvezan prihvatiti kao valjani dokaz.
Konačno, u žalbenom postupku, a niti u upravnom sporu tužitelj ničim ne dokazuje da je član nadzornog odbora odabranog ponuditelja Viktorija Boklag pravomoćno kažnjavana za kaznena djela koja predstavljaju osnove za isključenje gospodarskog subjekta sukladno odredbi članka 251. ZJN-a. Tuženik je provjerio je li odabrani ponuditelj trebao biti isključen zbog postojanja obvezne osnove za njegovo isključenje te u odnosu na navedeno utvrdio da naručitelj nije počinio osobito bitnu povredu postupka javne nabave na koju je tužitelj u žalbenom postupku ukazivao čime je postupio sukladno odredbi članka 404. ZJN-a.



Poveznica na Rješenje

Poveznica na Presudu