UsII-341/21 od 8. prosinca 2021.

KLASA: 21/678

UsII-341/21 od 8. prosinca 2021.

Nevaljanost ponude žalitelja utvrđena prethodnim rješenjem – Članak 401. ZJN 2016

Iz podataka u spisu proizlazi da je ponuda tužitelja rješenjem od 17. ožujka 2021. ocijenjena kao ponuda koja nije sastavljena u skladu s dokumentacijom o nabavi pa je stoga poništena odluka naručitelja o odabiru kojom je bila odabrana ponuda tužitelja. Rješenjem od 17. ožujka 2021. utvrđeno je da tužitelj nije dokazao ispunjenje uvjeta stručne i tehničke sposobnost (tužitelj nije izvršio spornu uslugu pod rednim brojem 1, već je nesporno da je uslugu izvršio drugi gospodarski subjekt i to MCRIT S.L. koji se u ponudi ne navodi niti kao podugovaratelj niti gospodarski subjekt na čiju se tehničku i stručnu sposobnost tužitelj oslanja, a niti je tužitelj s njime u zajednici gospodarskih subjekata), pa je u ponovnom postupku pregleda i ocjena ponuda koji je proveo naručitelj u izvršenju rješenja tuženika od 17. ožujka 2021. ponuda tužitelja odbijena upravo iz razloga koji su navedeni u spomenutom rješenju od 17. ožujka 2021., odnosno na temelju istog činjeničnog i pravnog stanja koje je utvrđeno i rješenjem od 17. ožujka 2021.
Tužitelj nije protiv tog rješenja pokrenuo upravni spor iako je rješenje od 17. ožujka 2021. mogao pobijati u upravnom sporu te je za to imao pravni interes budući da je točkom 1. izreke rješenja tuženika od 17. ožujka 2021. poništena Odluka o odabiru njegove ponude pa kako tužitelj protiv tog rješenja nije podnio tužbu utvrđenja iz tog rješenja postala su izvršna i pravomoćna pa ista ne mogu biti predmet u ovom upravnom sporu.
Tuženik sukladno odredbi članka 404. stavka 3. Zakona o javnoj nabavi nije ovlašten kontrolirati činjenično i pravno stanje koje je bilo predmet prethodne žalbe u istom postupku javne nabave, a o kojem činjeničnom i pravnom stanju je u konkretnom slučaju odlučeno rješenjem tuženika od 17. ožujka 2021., pa je stoga pravilna ocjena tuženika da u predmetnom postupku odnosno u odnosu na ponovljeni postupak pregleda i ocjene ponuda, tužitelj nema pravni interes za izjavljivanje žalbe jer njegova ponuda ne bi mogla biti odabrana zbog prethodno utvrđenih nepravilnosti pa iz tog razloga nisu kumulativno ispunjene pretpostavke iz odredbe članka 401. stavka 1. Zakona o javnoj nabavi, odnosno postojanje pravnog interesa za dobivanje određenog ugovora o javnoj nabavi i moguća šteta od navodnog kršenja subjektivnih prava.



Poveznica na Rješenje

Poveznica na Presudu