UsII-106/24 od 26. lipnja 2024.

KLASA: 24/121
UsII-106/24 od 26. lipnja 2024.
Troškovnik- Izvješća o ispitivanju i certifikati izdani od akreditiranih kuća/laboratorija- EN ISO/IEC 17025 ili jednakovrijedno- EN ISO/IEC 17065 ili jednakovrijedno- Jednakovrijedna tijela za ocjenu sukladnosti- Pristup izvješću o testiranju- Članak 213., 280., 290. i 403. ZJN 2016
 
Prema podacima u spisu predmeta proizlazi da je tužitelj u sklopu svoje ponude dostavio certifikat akreditacijske kuće/laboratorija različit od propisanog, što naručitelj svojom dokumentacijom dozvoljava, ali samo u slučaju da ponuditelj nije imao pristup propisanom certifikatu iz članka 213. stavka 1. Zakona o javnoj nabavi ili ga nije mogao ishoditi u zadanom roku, ali sve pod uvjetom da nedostatak pristupa nije uzrokovan njegovim postupanjem.
Kako tužitelj nije naručitelju dostavio dokaze da je pokušao ishoditi tražena izvješća, odnosno certifikate od drugih tijela za ocjenu sukladnosti, povjerenstvo je ocijenilo da "nedostatak vremena" u konkretnom slučaju nije opravdanje koje se može prihvatiti u kontekstu nemogućnosti pribavljanja traženih dokaza u zadanom roku (članak 213. stavak 4. Zakona o javnoj nabavi) pa je stoga pravilna ocjena tuženika da tužitelj nije dokazao postojanje činjenica i okolnosti na temelju kojih bi dokumentacija upotpunjavanja bila prihvatljiva, a takvu ocjenu i zaključak tuženika prihvaća i ovaj Sud.
Naime, naručitelj, a kako to proizlazi iz spisa, načelno dozvoljava dostavu certifikata različitog od propisanog, ali je samo ocjenjivao da li je ispunjen preduvjet, odnosno, da ponuditelj nije imao pristup propisanom certifikatu ili ga nije mogao ishoditi u zadanom roku, za ocjenu dostavljenog certifikata, pa kako je utvrdio da taj preduvjet nije ispunjen nije bilo niti potrebe za ocjenu dostavljenog dokaza od strane tužitelja. Treba istaknuti da je osnovan zaključak tuženika da iz priloženih dokaza nije vidljivo kada je tužitelj pokušao ishoditi propisani certifikat niti koliko je vremena potrebno za ishođenje tog certifikata, a što je bio obvezan dokazati prema članku 213. stavku 4. Zakona o javnoj nabavi.


Poveznica na Rješenje

Poveznica na Presudu