UsII-109/24 od 4. srpnja 2024.

KLASA: 24/134
UsII-109/24 od 4. srpnja 2024.
Tehnička i stručna sposobnost- Reference- Popis i potvrde- Nadopuna ažuriranih popratnih dokumenata u odnosu na reference- Izmjena ponude- Ponovljeni pregled i ocjena ponuda- Članak 263. i 425. ZJN 2016
 
Naručitelj je u ponovnom postupku postupio u skladu s odredbom članka 263. Zakona i pozvao odabranog ponuditelja dokazati sposobnost iz točke 29.1.3. DON-i odnosno dostaviti dokaze da su izvedeni radovi niskogradnje izgrađeni na državnoj cesti, autocesti ili županijskoj cesti, po kom pozivu je odabrana Zajednica postupila i dostavila popis ugovora popraćen potvrdama druge ugovorne strane, ovdje konkretno Dars d.d. Celje iz Slovenije, a tuženik je uvidom u izvršene radove utvrdio da su od strane odabrane Zajednice dostavljeni ažurirani popratni dokumenti bili već navedeni u prvom postupku pregleda i ocjene ponuda, dakle, da se odabrana Zajednica ponuditelja pozvala na reference koje su bile istaknute i u prvom postupku pregleda i ocjena ponuda, time da su dodatno opisani i pojašnjeni radovi izvedeni na autocesti A4 slivnica- MMP Gruškovje, poddionica autoceste Draženci-MP Gruškovje, I. etapa od km 0+000 do km 7+260, dužine 7+260 (sklop 1.) te izgradnja nadvožnjaka 4-1 ukupne dužine 262 m.
I prema ocjeni ovog Suda, kako je odabrana Zajednica ponuditelja dostavila popis radova u ponovljenom postupku koji su već bili navedeni na popisu radova u prethodnom postupku ovdje se ne radi o novim referencama već o istim, obzirom da su već bili istaknuti u prvom postupku pregleda i ocjena, pa tuženik pravilno zaključuje da se u konkretnom slučaju ne radi o izmjeni ponude obzirom da nisu uvedeni novi elementi koji do tada nisu postojali.


Poveznica na Rješenje

Poveznica na Presudu