UsII-74/24 od 6. lipnja 2024.

KLASA: 24/33
UsII-74/2024 od 6. lipnja 2024.
Formalnost postupka - Prijevod  - Tehničke specifikacije  -Crvena boja po RAL standardu -  Čl. 280., 281., 290. ZJN 2016

 
Niti naručitelj niti tuženik ne spore postojanje stranih dvojezičnih natpisa u ponudi člana zajednice ponuditelja Ziegler d.o.o. koji je u svojim nacrtima dostavio natpis na engleskom i njemačkom jeziku, bez prijevoda, pa pravilno tužitelj ističe da je postupljeno suprotno DON-i, a naručitelj istog nije tražio prijevod. Na navedeni način nije postupljeno sukladno DON-i bez obzira što tuženik u odgovoru na tužbu tužitelja navedeno otklanja na način da se ne radi o istom/istovrsnom tekstu, odnosno značenju teksta koji je kod odabrane zajednice ponuditelja prihvaćen za razliku od ponude i tužitelja te bez obzira na pojašnjenje teksta na nacrtu vozila iz ponude tužitelja te nacrtu člana zajednice ponuditelja.
DON-om je naručitelj u stavci 74. grupe 1. te stavci 76. grupe 2. propisao: "Crvena po RAL 3000 osim branika….". Suprotno navodima tuženika naručitelj je tražio upravo specificiranu boju navođenjem "po RAL 3000" dakle, tražio je točno određenu boju i nijansu crvene boje, pa je stoga suprotno DON-u, nuđenje bilo koje druge nijanse crvene boje ili kategorizirane po drugom standardu, suprotno traženom. Upravo stoga, pravilno navodi tužitelj da se trebala ponuditi isključivo crvena boja kategorizirana po RAL paleti boja kako je to i traženo DON-i, kojem uvjetu u konkretnom slučaju nije udovoljeno.


Poveznica na Rješenje

Poveznica na Presudu