UsII-60/24 od 9. travnja 2024.

KLASA: 23/692
UsII-60/24 od 9. travnja 2024.
Jamstvo za ozbiljnost ponude - Novčani polog uplaćen nakon isteka roka za dostavu ponuda- Dostava ponude u roku- Članak 214. i 295. ZJN 2016
 
Sud prihvaća pravilnim stajalište tuženika da je za ocjenu valjanosti uplaćenog jamstva, a time i valjanost tužiteljeve ponude, bilo nužno da uplaćena sredstva budu evidentirana na računu tužitelja u trenutku otvaranja ponude, tj. prije isteka roka za dostavu ponuda, potvrđujući time da je naručitelj pravilno primijenio odredbu članka 295. stavak 1. ZJN/2016. Prethodno tome je naručitelj pravilno utvrdio da tužitelj nije dostavio jamstvo za ozbiljnost ponude u propisanom roku za dostavu ponuda.
Vezano uz naprijed navedeno valja reći da je svrha dokaza o uplati novčanih sredstava, a što je zatraženo u DoN-u da naručitelj provjeri je li novčani polog doista i uplaćen, ali nije ujedno i dokaz da je ponuditelj ispunio propisani kriterij o dostavi jamstva za ozbiljnost ponude u roku propisanom za dostavu ponuda.
Dodaje se i da sukladno članku 214. stavku 4. ZJN/2016, neovisno o sredstvu jamstva koje je javni naručitelj odredio gospodarski subjekt može dati novčani polog u traženom iznosu, što znači da je uplata novčanog pologa opcija koju odabire ponuditelj, u kojem slučaju je ponuditelj dužan pravovremeno poduzeti sve radnje potrebne da bi ispunio uvjet propisan odredbama DoN-a, odnosno da bi polog bio evidentiran na računu naručitelja do isteka roka za dostavu ponuda.
Okolnost da je novčani polog bio evidentiran na računu naručitelja na dan sastavljanja zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda nije relevantna, jer se valjanost dostavljenih ponuda ocjenjuje u odnosu na okolnosti koje postoje do isteka roka za dostavu ponuda. Stoga tužbeni navod istaknut u tom pravcu nije odlučan, a iz mjerodavnih odredbi propisa proizlazi da svi uvjeti propisani u DoN-u moraju biti ispunjeni do isteka roka za dostavu ponuda, jer o tome ovisi i valjanost ponude. Tvrdnja tužitelja da odredbe DoN-a izričito ne propisuju da novčani polog treba biti evidentiran na računu naručitelja u trenutku otvaranja ponuda, nije od utjecaja na drugačiji ishod ovog postupka i ocjenu zakonitosti tuženikovog rješenja.
 

Poveznica na Rješenje 

Poveznica na Presudu