UsII-74/24 od 6. lipnja 2024.

KLASA: 24/33
UsII-74/2024 od 6. lipnja 2024.
Jezik i pismo ponude - Crvena boja po RAL 3000 - Certifikati - Čl. 280., 290.ZJN 2016
 
Pravilno tužitelj ističe da je postupljeno suprotno DON-i, a naručitelj odabranog nije tražio prijevod. Na navedeni način su povrijeđene odredbe DON-i o jeziku i pismu, budući se pregled ponuda mora obaviti u skladu s uvjetima i traženjima iz DON-i.
Suprotno navodima tuženika naručitelj je tražio upravo specificiranu boju navođenjem "po RAL 3000" dakle, tražio je točno određenu boju i nijansu crvene boje, pa je stoga suprotno DONi, nuđenje bilo koje druge nijanse crvene boje ili kategorizirane po drugom standardu, suprotno traženom. Trebala se ponuditi isključivo crvena boja kategorizirana po RAL paleti boja kako je to i traženo DON-i, kojem uvjetu u konkretnom slučaju nije udovoljeno.
Sud nalazi osnovanim prigovore tužitelja istaknute u tužbi da je u ponudama odabrane zajednice ponuditelja za grupe 1 i 2, u svrhu udovoljavanja tehničkoj specifikaciji točke broj 37. grupe 1 odnosno točke broj 40. grupe 2 priložen odgovarajući certifikat suprotan traženju DON-i. Obzirom da je navedenim točkama DON-i za tip kabine vozila propisana obveza dostave certifikata ECE ER br. 29 dok je odabrani ponuditelj dostavio certifikat za MIDLUM FL tip vozila koji nije ponuđen, budući je ponuđen VOLVO FL 250, 12t 4x4 za grupu 1 i VOLVO FL 250, 14t 4x4 za grupu 2, tužitelj pravilno napominje da isto nije sukladno propisanoj DON-i. Naime, u tehničkim specifikacijama je za grupu 1 predmeta nabave u stavci 37; stavci 40 traženo: "kabina za posadu mora biti minimalno 1+2 (vozač + 2 vatrogasca) te imati ECE R29 TST REPORT za crash test, NAPOMENA - UZ PONUDU JE OBAVEZNO PRILOŽITI ECE R29 certifikat kao dokaz o ispunjavanju tehničkog zahtjeva." Ove prigovore tužitelja Sud nije mogao otkloniti niti uz očitovanje tuženika da odabrana zajednica nudi podvozje VOLVO FL pa da se dostavljeni certifikati odnose na ponuđeno podvozje vozila u grupama 1 i 2 predmeta nabave (VOLVO FL 250) te da se priloženi certifikati odnose na podvozje tipa FL kao i na podvozje tipa FE obzirom da odabrana zajednica ponuditelja nudi podvozje VOLVO FL.


Poveznica na Rješenje

Poveznica na Presudu