UsII-109/24 od 4. srpnja 2024.

KLASA: 24/134
UsII-109/24 od 4. srpnja 2024.
Troškovnik- Kalkulacija jediničnih cijena gradnje- Upotpunjavanje ponude- Načelo jednakog tretmana- Ponovljeni pregled i ocjena ponuda- Postupanje po pravnom shvaćanju DKOM-a - Članak 293. i 425. ZJN 2016

 
Sud prihvaća ocjenu tuženika da je postupanje naručitelja u ponovnom postupku u skladu s uputom tuženika danom u rješenju od 12. veljače 2024., te sukladno odredbi članka 293. Zakona, prema kojoj odredbi je naručitelj u ponovnom postupku pozvao odabranu zajednicu ponuditelja dostaviti dopunjeni troškovnik koji se odnosi na kalkulaciju jedinične cijene gradnje.
Sud otklanja i prigovor tužitelja glede odredbe članka 20. stavak 8. citiranog Pravilnika kojeg tuženik pravilno tumači navodeći da naručitelj ne smije tražiti naknadnu dostavu troškovnika u situacijama kada isti uopće nije dostavljen u ponudi što ovdje nije slučaj, budući je u konkretnom slučaju troškovnik upotpunjen po zahtjevu naručitelja u smislu članka 293. stavak 1. Zakona.
U konkretnom slučaju ne radi o "novom troškovniku" dostavljenom od strane odabrane Zajednice ponuditelja, već se radi o dostavi upotpunjenog troškovnika koji je dostavljen po pozivu naručitelja na način da je popunjen radni list koji ranije nije bio popunjen "kalk.jed.cijene gradnje", pri čemu je utvrđeno od strane tuženika da Zajednica ponuditelja nije mijenjana na taj način jedinične cijene iz troškovnika niti ponuđeni predmet nabave.


Poveznica na Rješenje


Poveznica na Presudu