UsII-103/24 od 11.lipnja 2024.

KLASA: 24/53
UsII-103/24 od 11. lipnja 2024.
Ponovni postupak pregleda i ocjene ponuda nakon presude VUS-a - Pojašnjavanje ponude - Pregovaranje- Reference- Izjava o stavljanju resursa na raspolaganje (vrsta i vrijednost radova)- Članak 293. ZJN 2016
 
Tužitelj paušalno i neargumentirano tvrdi da je odabrani ponuditelj nakon roka za dostavu izmijenio ponudu jer se nije radilo o izmjeni već o dopuni i pojašnjenju ponude, kako je to pravilno ocijenio i tuženik. Naručitelj je u skladu s prethodnom presudom ovog suda i ZJN 2016 od ponuditelja zatražio dopunu i pojašnjenje  dokumenata čime nije došlo do izmjene ponude po proteku roka za dostavu iste. Odabrani ponuditelj je dostavljenim pojašnjenjem pojasnio na koju vrstu radova se njegovo traženo iskustvo odnosi i koja je točna vrijednost tih radova. Također je dostavio i novu potvrdu potpisanu od oba člana konzorcija dok je u prethodnom postupku bila potpisana od samo jednog člana.
U odnosu na oslanjanje na Elektrocentar Petek d. o. o., na traženje naručitelja odabrani ponuditelj  je dostavio dopunjenu izjavu o stavljanju resursa na raspolaganje u kojoj je dopunjen dio koji se odnosi na navod o izvođenju dijela radova za koje su resursi stavljeni na raspolaganje tako da su kao vrsta radova navedeni elektromontažni/elektrotehnički i građevinski radovi te je kao vrijednost naveden iznos od 2.473.095,41 euro bez PDVa.
S obzirom na to da je GS na kojeg se odabrani ponuditelj oslonio kao i stručnjaci koje je istom stavio na raspolaganje bili navedeni već u inicijalnoj ponudi, to pojašnjavanjem izjave u dijelu koji se odnosi na navod o izvođenju dijela radova (vrsti i vrijednosti) nije došlo do izmjene ponude.
U ponovnom postupku pregleda i ocjene ponuda dopunjene su i pojašnjene potvrde u odnosu na jezik i pismo na koji je ovaj sud također ukazao prethodnom presudom, a sve navedeno predmetnom tužbom tužitelj sadržajno ne osporava, već neosnovano i neargumentirano navodi da je i u fazi nove ocjene ponuda došlo do ponovnog pregovaranja.


Poveznica na Rješenje

Poveznica na Presudu